Böcek İlaçlama ekipmanları

Haşere ilaçlama için kullanılan insektisitler kimyasal madde olduğundan ilaçlama uygulamasına başlanmadan önce koruyucu önlemler alınması gerekir. İlacın temas ve solunmasına karşı koruyucu tulum, steril eldiven ve maske kullanılmalıdır (kullanılan malzemelerin tek kullanımlık olmasına dikkat edilmeli) Gerekli önlem alındığında artık uygun ilaçlama ekipmanları ile ilaçlama yapılmaya başlanılabilir.

En yaygın ve etkili ilaçlama yöntemleri

  • Jel ilaçlama: Bazı ilaç karışımlarının jel haline getirme sonucu elde edilen ilaç türüdür, etkisi aylarca sürer, jel ilaç haşereleri içten yok etmeyi sağlar. Jel ilacı haşere yediği zaman kısa bir zaman içerisinde ölür, ölen haşereyi diğer böcekler yemeye başlar ve jelin etkisi diğer haşerelere bulaşır bu olay zincir şeklinde devam ettiği için haşere sorunu tamamıyla çözülür
  • Pülverizatör – İlaçlama Pompası: İlaçlama pompası ile yapılan uygulama sıvı ilacı seyreltip etkisini arttırır ve sulu temizlik yapılmadığı sürece ilaç olduğu yerde yüksek miktarlarda kaldığı için ilaçla temas eden böcekler ölmeye başlar. Yoğun bir haşere sorunu yoksa kokusuz ilaç tercih edilmeli. Genelde lokanta, fırın, bar, restoran, kafe, gibi gıda yerlerinde kullanılan böcek ilaçlama tekniğidir. Pire, güve, tahtakurusu gibi haşere sorunlarınız varsa ilacın doğrudan bu haşerelere temas etmesi için ilaçlama pompası ile uygulaması yapılmalıdır. İlaç direk olarak kullanıldığı için gıda maddelerine dikkat edilmeli ve ilacın dozu iyi ayarlanmalıdır.
  • ULV(Ultra Low Volume) – Soğuk Sisleme Motoru: Haşerelerin çok yoğun olduğu yerlerde tercih edilir. ULV sıvı ilacı sis şeklinde çok küçük parçalara ayırtır. Uygulama yapılacak yeri sis buharı şekline getirir ULV ile ilaçlama yapılacak yerin hava almaması gerekir. Buhar en az 5 saat içerisinde kalmalı açıkta gıda maddesi içecek ve sonradan yıkanması mümkün olmayan maddeler içeride bırakılmamalıdır. Bu uygulama genellikle kömürlük, bodrum, havalandırma, çatı katı gibi yerlere uygulanır. İlaçlama yaparken uygulama yapacak kişinin kendini çok iyi bir şekilde muhafaza etmesi gerekir. İlaçlama personeli bütün vücudunu kaplayacak tulum, gaz maskesi ve eldiven kullanması gerekir
  • Termal Fog- Sıcak Sisleme Motoru: Bu uygulama genellikle belediye ekipleri tarafından kullanılmaktadır yaz aylarında sivrisinek sorunu çözmek için kullanılır. İlacı sıcak buhar şekline getirip havada uzun süre tutmaktır böylece uçan haşere sorununu çözülmeye çalışılır. İlacın havada daha fazla katmasını sağlamak için içine mazot katılabilir ama pek sağlıklı olmadığı için bu yöntem fazla kullanılmıyor.
Tagged .

Bir cevap yazın