çiyan

Çıyan İlaçlama

Haşereler arasında insanlar için çok daha tehlikeli olan türler vardır. Bunlardan biri de çıyandır. Çıyan kırkayağa benzerliği ile bilinen bir haşere olmasına karşın oldukça zehirlidir. Çıyanın zehrinin ayaklarında bulunması istila ettiği bölgeye çabucak zehir bulaştırmasına neden olur. Yani insanların sağlığını büyük ölçüde tehdit eder. Çıyanlar ile mücadelede tek yol çıyan ilaçlama yapmaktır.

Çıyanın özellikleri nelerdir;

  • Hem ayaklarında hem de ağzında zehir vardır, bünyelerinde bulunan bu zehir oldukça tehlikelidir. İnsanı ısırması durumunda baş ağrısı, kusma, ateş gibi belirtiler ile karşılaşılabilir. Böyle bir durumda hemen en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekir.
  • Eşeyli ürer ve yumurtlama yapar, çıyanlar eşeyli bir şekilde üremelerine karşın yavrularını yumurta ile bırakırlar. Bırakılan bu yumurtalar gerekli sıcaklığa ulaşınca çatlar ve ortama yayılır.
  • Hızlı hareket ederler, çıyanlar hızlı hareket eden ve çabuk yerleşke kuran haşerelerdendir.

Çıyanlara nasıl müdahale edilir?

Çıyanlar oldukça tehlikeli haşereler oldukları için kısa sürede müdahale edilmeli ve alan temizlenmelidir. Bunun en etkili yolu ise ilaçlama yapmaktır. Ayrıca çıyan oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptir. Bu nedenle kullanılacak olan ilaçların çok daha yoğunlaştırılması gerekir. Çıyanlar çok rahat gizlenebildikleri için ilaçlama yönteminin de ona göre seçilmesi çok önemlidir. Genelde çıyan istilalarında sisleme ilaçlama yöntemi kullanılır. Hem ilaçların ağır etkili olması hem de sisleme yöntemi ile ilaçlama yapılması nedeniyle, ilaçlanacak alanın mutlaka boşaltılması gerekir. ULV cihazı ile yapılacak olan sisleme ilaçlama uygulaması için alanın en az 3 saat kapalı kalması gerekir.

Kokulu ilaçlama yöntemi kullanılacağından iş güvenliğinin yapılması gerekmektedir.  Ayrıca ortamda gıda maddeleri varsa daha önce onların kaldırılması gerekmektedir.  Böcek İlaçlama Şirketi bünyesinde çalışan personellerin hepsi eğitimli olduğu için haşere sorunun ortadan kaldırılması için gerekli tüm önlemleri almaktadır.

Tagged , .